Mariyana Boyanova...

ПРАКТИКАТА ГОВОРИ

Последни статии !

РАЗМИСЛИ И
СТРАСТИ

Какво ново

Инвестициите и човешкият капитал

Зa дa дoвeдaт бизнeca cи y нac, чyждecтpaннитe инвecтитopи тъpcят ocнoвнo 3 нeщa – дoбpo мecтoпoлoжeниe, пoдгoтвeнa инфpacтpyĸтypa и ĸвaлифициpaни ĸaдpи. Ако преди години ключов фактор за привличането на инвеститори в даден град или регион е било състоянието на инфраструктурата, то сега е наличието на работна ръка. Инвecтитopитe иcĸaт гoтoвa инфpacтpyĸтypa – дa дoйдaт и дa … Continue reading “Инвестициите и човешкият капитал”

Да покоряваш върхове.

„На футболистите им ръкопляскат стадионите. На волейболистите им ръкопляскат от трибуните. А на алпиниста, изкачил върха, му ръкопляскат само боговете.“ Това са думи на българския алпинист Боян Петров. Победата често е самотно изживяване. Сама по себе си тя не е сладка, колкото извървения път до нея. Някои го изминават честно – без кислородни маски и … Continue reading “Да покоряваш върхове.”

Колко е важна препоръката?

Когато говорим за малка стартираща компания, казват, че първите 10 служители, които тя наеме, ще са определящи за нейния успех. Ако трима от тези служители са неефективни, това означава, че 30% от екипа не работи по необходимия начин. Кой би искал да обрече начинанието си на неуспех, заради неефективни професионалисти? Затова когато говорим за малка … Continue reading “Колко е важна препоръката?”

Да слушаш и да чуваш.

“Нетуъркинг“ е една от най-модерните чужди думи днес. Обичаме да наричаме „нетуъркинг“ всяко ново запознанство или корпоративно събитие. От бизнес гледна точка, обаче, сам по себе си, нетуъркингът или създаването на контакти губи значение, ако не можем да извлечем полза от тези контакти за нашите професионални цели. Обмяната на информация, която е в основата на … Continue reading “Да слушаш и да чуваш.”

За майките и хората.

Ловец на глави. Рекрутър. Специалист подбор на управленски кадри. На мен компаниите на пазара възлагат търсенето на най-важния си ресурс – човешкия персонал. Най-важният си процес по-подбор, обаче, аз приключих преди почти три години. Подписах безсрочен договор, без изпитателен срок, с най-упорития, сериозен, отговорен … любим и обичан кандидат – моя съпруг. Скоро след това … Continue reading “За майките и хората.”

За Батман и мен.

Борис ми е натикал термометър-играчка под мишницата и аз послушно чакам имажинерен звук от него и си цъкам из фейсбук. Постовете на стената ми варират от бабешки съвети за детско зачервено дупе, платени реклами за НЛП курсове и стигат до мотивиращите послания от Зиг Зиглар. Тук – таме някое IT оплюе рекрутърите, два скрола с мишката надолу виждам и снимка на българския прочит на известната френска салата. Разностранни интереси или просто шизофрения?

Category: FunStuff read more

Защо да НЕ наемаме талант?

Битката за таланти е фраза, която е толкова често употребявана напоследък, че хората не осъзнават интензитета, с който е наситена. Това не е клише – борбата за кадри е въпрос на време, въпрос на желание, въпрос на работодателски бранд и едва последно – въпрос на финансови условия.

Възможностите, които пропускаме в кариерата

Всеки човек, който търси работа, се оглежда за възможности да израсне финансово и йерархично. Възможностите за работа растат като брой, особено в столицата и областните градове – навлизат нови играчи на пазара, фирмите разширяват екипите си, добрите кадри са търсени от работодатели и агенции по подбор.

Подборът като избор

Подборът на управленски кадри е комплексен процес, който в своята същност се различава съществено от търсенето на специалисти или неквалифицирани работници. Първоначалното селектиране на подходящите кандидати, използваният подход, начинът на представяне на информацията за професионалната възможност и провеждането на срещите с тях са изключително специфични стъпки, които само опитният “рекрутър” може да овладее и манипулира в добрия смисъл на думата.

Пет сигурни начина да се провалим на интервю за работа

“Продажбите и само продажбите носят пари. Всичко останало струва пари.“ Това научих от небезизвестния Георги Христулев – треньор по продажби („Sales Coach“) със значителен опит в професията. И това важи за всяка организация.

more news